De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNJV) is opgericht in 1919 en verkreeg in 1924 het predikaat "Koninklijk". In 2019 is de slipjacht bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De KNJV is aangesloten bij de KNHS.
Voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog was de KNJV in de kern een militaire vereniging. De leden waren veelal cavalerie-officieren die zich met jachtritten konden bekwamen in het te paard rijden door onverkend terrein. Bij het uitbreken van de oorlog in 1940 werden de activiteiten van de KNJV beëindigd. De KNJV van na de oorlog was een andere KNJV. De cavalerie was niet meer bereden en de officieren vormden niet meer de hoofdmoot van het ledenbestand. De KNJV werd een burgervereniging.
De KNJV is actief in het oosten van Nederland boven de grote rivieren. Het seizoen loopt jaarlijks van medio oktober tot en met 14 maart, buiten het broedseizoen. De meute van de KNJV bestaat uit foxhounds, aangevuld met enige outcrosses (producten van een kruising tussen foxhound en bloedhond). De meute "bejaagt" het getrokken geurspoor en wordt gevolgd door amazones en ruiters. Het tenue van de KNJV bestaat voor dames uit een zwarte of blauwe jas en voor heren uit een rode jas, beide met een grijze kraag. De KNJV heeft een gezelschap van Sonneurs dat met jachthoorns het begin en het einde van een slipjacht aankondigt.
Om het aantal deelnemers aan de jachten niet te groot te laten worden heeft de KNJV een toelatingsbeleid voor nieuwe leden en introducees.
Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen bij het secretariaat van de KNJV, via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.